Ridning, en introduktion

13 juli 2019 jonas olsson
Ridning, en introduktion

Ridning kan vara allt från elitsport till stilla utflykter som inte kräver någon erfarenhet. Hästar används även som terapi med gott resultat. Ibland finns det en inställning att ridning inte är sport utan att det är hästen som gör allt jobb och ryttaren bara åker med. Detta kan inte vara mer fel. Ryttare som tävlar på elitnivå måste vara vältränade och kunna hantera 400 kg muskler. Det är viktigt att det stall du väljer har utbildade ridlärare för din skull och andras, samt att du vet att hästarna är väl omhändertagna.

 

 

Fördelar med att rida

Många börjar med ridning tidigt, inte sällan börjar barn runt fem år med ponnyridning. Barn får öva balans, lära sig respekt för andra och disciplin. Det har konstaterats genom forskning att de som börjat rida i tidig ålder ofta blir bra ledare. Det är inte så konstigt när du har lärt dig att få ett stort djur att följa dina instruktioner.

Ridning tränar också upp muskler och kondition. Funktionsnedsättningar är absolut inget hinder utan kan tvärtom vara ett mycket bra sätt att bygga upp självförtroendet. Ridning kan även vara bra vid psykisk ohälsa och för dem som lider av stress.

 

Ridsemester

Ridning kan vara en underbar del av semestern. Det finns goda möjligheter att hitta stall där hela familjen kan delta. En ridtur i skogen kan vara ett utmärkt avslappnande sätt att inleda semestern med. Det är svårslaget att tyst rida genom skogen och det enda som hörs är fåglarnas kvitter. Du behöver inte ha en jättestor semesterkassa för att kunna ägna dig åt ridning då det finns alternativ som passar de flesta plånböcker.

I Sverige finns det många stall som har ridläger för både vuxna och barn men du kan även åka på lite mer exotiska ridsemestrar. Några exempel är att rida mellan vingårdar i Frankrike eller genom Costa Ricas djungler.

Fler nyheter