Ta tempen på träden i Malmö med en trädbesiktning

30 november 2021 william eriksson

editorial

Hur ofta har du stått i en park, trädgård eller skog och undrat över hur träden omkring dig faktiskt mår? Inte så ofta kanske. Kanske går du till skogen, parken eller vistas i din egen trädgård för att själv få må bra. Att andas in frisk luft, njuta av lövens fina färger och sätta handen mot en trygg trädstam kan ha värdefulla effekter på ens mående. 

Men även hur träden mår är viktigt att ha i åtanke emellanåt. Ofta är det inte förrän det redan är för sent som det upptäcks att ett eller flera träd faktiskt har mått dåligt. Det kan vara så att en kraftig blåst rivit omkull träd, som inte skulle ha fallit om inte stammen varit angripen av röta. I bebyggda miljöer kan detta innebära fara, och även förlust av värdefulla träd.

image

Trädbesiktning för att kunna vidta åtgärder i tid

För att undvika detta kan man göra en hälsokontroll på träden, en trädbesiktning. Den som anlitas för det är en arborist. Arboristen är utbildad i att bedöma trädens tillstånd, från krona till rot, och kan upptäcka symtom på sjukdom och röta i tid. Hen kan sedan komma med förslag på lämpliga åtgärder utifrån vad som framkommer. Det kan till exempel vara att ta bort döda, sjuka eller skadade grenar utan att skada trädet.

Trädbesiktningen kan ses som det första steget i att ge träden i sin närmiljö de bästa förutsättningarna för att växa sig så starka och ståtliga som möjligt. Det är också ett viktigt steg för att träden ska leva länge. Man kan jämföra trädbesiktningen med hälsokontrollen hos läkaren. Det är något som man vill göra i tid, för att kunna vidta åtgärder innan det är för sent. På https://www.aliasarborist.se/traedbesiktning/traedbesiktning-malmoe kan man se vad ett företag specialiserad på trädbesiktning i Malmö kan erbjuda gällande detta. 

Fler nyheter