Avsättning till tjänstepension – Så viktigt är det!

06 augusti 2021 Camilla Holmgren

editorial

Tjänstepension är något som ofta förbises av anställda i Sverige. Många människor tror att de kommer att kunna förlita sig på den statliga pensionen när de går i pension, men så är inte alltid fallet. Den kan ofta vara för låg för att du ska kunna försörja dig enbart med hjälp av den. Tjänstepension kan faktiskt vara otroligt viktigt och det finns ett antal olika typer av pensioner. Vi kommer att ta en titt på några av dessa olika typer i det här blogginlägget, samt diskutera varför tjänstepensioner är så viktiga. Afa Försäkring (afaforsakring.se) är ett företag som kan hjälpa dig och ditt företag med avsättning till tjänstepensioner.

avsättning till tjänstepension

Olika typer av tjänstepension

Det finns några olika typer av tjänstepensioner i Sverige.

  • Den vanligaste typen är ITP (Individual Pension Plan). Det är en pension som inrättas av din arbetsgivare och till vilken du betalar in månatliga avgifter. Pengarna i ITP investeras sedan och när du går i pension får du ett engångsbelopp som baseras på investeringarnas resultat.
  • En annan typ av tjänstepension är en pension som inrättas av din arbetsgivare och som både du och din arbetsgivare bidrar till varje månad. Pengarna i denna tjänstepensionen investeras sedan och när du går i pension får du ett engångsbelopp som baseras på investeringarnas resultat.

Fördelar med tjänstepension

Det finns många fördelar med tjänstepension och avsättning till tjänstepension.

  • En av de viktigaste är att den kan ge dig en mycket högre inkomst vid pensioneringen än enbart den statliga pensionen. Detta beror på att tjänstepensioner ofta har en mycket gynnsam skattebehandling, vilket innebär att dina avgifter räcker längre och att du kan bygga upp en större pott med pengar.
  • En annan fördel med tjänstepensionen är att den ofta är kopplad till din lön. Det innebär att om du har ett bra år och tjänar mer pengar kommer din tjänstepension också att öka. Detta kan verkligen bidra till att öka din pensionsinkomst.

Fler nyheter