Boka en kranbil i Västerås

02 augusti 2021 patrick pettersson

Vad är skillnaden mellan en mobilkran och en kranbil? Om du inte vet det så är det nog klokt att du inte hoppar in i förarhytten. Även om grundfunktionen är densamma. En mobilkran är en kran på hjul, punkt. Det går alltså inte att lasta något på en mobilkran, men i gengäld är den så pass stark och kan nå så högt, att du kan använda den till att montera fasta kranar. En kranbil däremot har kranen mer som ett supplement.

Med kranen kan kranbilen lasta på eller av, på sitt släp eller flak. Och det finns en mängd olika kranbilar på marknaden. Från de som är så pass små att de är som skåpbilar med flak, och upp till bil med släp. Detsamma gäller för kranens kapacitet. Den kan vara så pass låg att du endast kan lasta pallar med den. Eller så kan den vara så pass hög att du kan lasta byggbodar eller annat tyngre på släpet. Den valfriheten gör att du kan anpassa bilen efter område.  

 

 

Tillfällig användning av kranbil

När du bokat en kranbil i västerås så kan det vara för att du behöver skicka iväg något tungt, men det kan även vara för att du behöver flytta något som är mycket tungt. Därför händer det ofta att man ringer och bokar en kranbil från exempelvis byggplatser, där man inte har kranar. Eller där kranarna inte kan nå det som man vill att kranbilen ska lyfta. Den här typen av bokningar är mer vanlig än vad man kanske kan tro.

I övrigt används de starkaste kranbilarna till frakt av gods som är tungt. Men det kan även hända att de får hoppa in och köra vanlig frakt. Fördelarna med en kranbil jämfört med en lastbil utan kran, är att kranbilen kan lasta och lossa sig själv. De är alltså självgående.  

Fler nyheter