Bokbinderi som även lagar och restaurerar

25 januari 2022 william eriksson

advertorial

Tekniken med digitala böcker och ljudböcker går framåt i en rasande takt och hur vi läser och tar del av text förändras ständigt. Men den tryckta boken är ändå med oss hela tiden och är en del av vår historia. Den klassiska bokbinderitekniken med nål och tråd är dessutom densamma som när den skapades för flera hundra år sedan. Men det har tillkommit andra bokbinderitekniker som är anpassade efter innehåll och ändamål som exempelvis limbindningen. 

En limbindning är precis vad det låter och i stället för lintråd är det boklim som håller samman sidorna så att det blir en bok. Men precis som när man binder böcker med nål och tråd är även limbindningen på ett bokbinderi ett hantverk och utförs manuellt med särskilda verktyg. Det är vanligt att man använder sig av limbindning då man gör tidskrifter, dummies, årsrapporter, uppsatser, avhandlingar och andra viktiga sammanställningar.

 

Bokbinderi

 

Det tar tid att bli en skicklig bokbindare

Ett riktigt bokbinderi lagar och restaurerar också böcker. Har man en sönderläst favoritbok, eller ett äldre sprucket skinnband som man fått ärva, kan man lämna in det hos ett bokbinderi och få den lagat och restaurerad. Men ibland är slitaget en del av den trasiga boken och dess historia. I stället för att laga boken kan bokbinderiet då tillverka en vacker skyddande låda att förvara boken i. Asken kläs i skinn, tyg eller vackert syrafritt papper och präglas med en text som berättar vad lådan innehåller. 

Vill man binda in, eller laga och restaurera en bok ska man vända sig till ett certifierat bokbinderi som använder sig av kvalitativt material. Det tar tid att bli en riktigt skicklig bokbindare och därför ska man också titta på erfarenhet och välja ett bokbinderi med flera seriösa uppdragsgivare. Här är exempelvis ett bokbinderi i Stockholm som även binder böcker till Nobellbandutställningen; http://rybrantsbokbinderi.se/.

Fler nyheter