Ford en omåttligt populär bil i Stockholm

10 september 2020 patrick pettersson

Att bilmodellen Ford skulle bli världens mest sålda bil var nog någonting som grundaren Henry Ford bara kunde drömma om då han startade företaget Ford Motor Company i början på 1900-talet. Samtidigt var det också det som var ambitionen hos den gode Ford. Han tröttnade på gårdsarbetet och sökte sig som tonåring in till stan för att utveckla sina tekniska färdigheter.  

Ford drömde om att bygga en bil som alla skulle kunna ha råd med. Det skulle inte vara en klassfråga att äga bil. Även om den första modellen, T-Forden, som släpptes 1908 kostade 850 dollar – vilket var mycket pengar på den tiden – så var det ändå startskottet för någonting speciellt. Mindre än tjugo år senare hade priset sjunkit till 250 dollar.  

Anledningen till att Forden har sålts i så många exemplar är just för att Henrys dröm förverkligades. Man lyckades skapa en bil i den lägre prisklassen men som ändå var säker, stabil och gjorde jobbet över tid. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att Ford i Stockholm är vansinnigt populärt bland barnfamiljer.  

 

 

Så kom Ford till Sverige

En annan förklaring till Fords succé var att företaget var bland de första som tillämpade löpandebandprincipen i samband med produktionen av bilar. På ett strukturerat, systematiskt och effektivt arbetssätt kunde man därför minska ned på byggtiden väsentligt. Det ledde förstås till att man kunde tillverka fler bilar på kortare tid och i förlängningen göra fler bilar tillgängliga för fler människor och öka sin egen omsättning.  

Till Sverige kom Ford först 1930. Man upptäckte att det med anledning av tullskatter och annat var mer lönsamt att producera bilarna i Sverige snarare än att importera dem. Det ledde till beslutet att bygga den första Fordfabriken i Stockholm och genast blomstrade affärerna. Produktionen maximerades och många nya arbeten skapades. Resten är, som det så vackert heter, historia.

Fler nyheter