Golv för en trygg uppväxt

29 november 2019 Mikael Barani
Golv för en trygg uppväxt

Tänk tillbaka på din barndom.
Vad är det som du minns?
Vilka är de allra första tankarna och förnimmelserna som dyker upp?

Kanske är det något så enkelt som doften av ditt trapphus. 
Eller en leksak som du minns extra väl.
Kan det vara julaftonen hos mormor och morfar?

Vad det än må vara så var det en viktig del av din barndom. En av de fundamentala byggstenarna för vem du blev till slut. 
Och varje gång som du exempelvis känner en doft som påminner dig om ditt trapphus så transporteras du tillbaka. Plötsligt är du ett litet barn igen i en enorm värld som du just har börjat lära känna.

Så starka är våra sinnen och våra minnen.

Eftersom vi spenderar så stor del av våra första år på golvet är det inte konstigt om vi lägger den ”låga världen” någonstans djupt inne i minnesbanken. Kanske kommer du fortfarande ihåg ett mönster på en matta. Eller en kvist på parketten som för evigt är etsad i din själ.

Idag när du själv kanske är förälder så slår det dig att det är just nu som ditt eget barn lägger pusselbitarna till sin barndom.

Ta en så enkel sak som musik. Spelar du samma låtar för att väcka barnen till frukost så kommer de låtarna för evigt att vara med i deras hjärtan.
Det är en smått överväldigande tanke – och känsla.

Och har du också en kvist i ditt golv, lagt av http://fbmaleri.se/, så kommer kanske ditt barn att pillra på den. Senare i livet kanske barnet fantisera ihop en handling där kvisten kan vara en ö som några skeppsbrutna pirater flyr till.

I barnens värld är allt möjligt.
Som förälder är det ens jobb att stimulera den där fantasin, och se till att den får utlopp i en säker miljö.

Fler nyheter