Jakten på en personlig assistent

Jakten på en personlig assistent

Letar du eller någon i din närhet efter en personlig assistent? Att hitta en personlig assistent som passar ens behov kan vara klurigt. Det finns otroligt många duktiga personliga assistenter därute, men att hitta en som passar just dig eller din närstående kan innebära att sökandet känns ändlöst och frustrerande. Men frukta icke, det finns hopp!

 

Vad en personlig assistent kan hjälpa till med

Personliga assistenter är en del av LSS, det vill säga lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Personliga assistenter har ett viktigt uppdrag. Deras roll är att se till att personen (brukaren) de assisterar kan leva ett värdigt och normalt liv. Målsättningen är att personlig assistans ska leda till att personen kan vara en del av samhället precis som alla andra.

Det finns fem grundläggande behov som personliga assistenter hjälper till med. Dessa är: måltider, på och -avklädning, personlig hygien samt kommunikation och samspel med andra människor och resten av samhället.

Många väljer att ta hjälp av ett assistansföretag i sökandet efter en passande personlig assistent. Det finns otaliga företag inom personlig assistans och det kan kännas som en hel djungel när man ger sig på att försöka välja mellan dem.

Viktiga egenskaper hos en personlig assistent

Att den personliga assistansen utformas efter brukarens behov och önskemål är en förutsättning för att samarbetet mellan brukaren och den personliga assistansen ska fungera. En bra utgångspunkt är att hitta personliga assistenter som delar intressen med brukaren. Då är chansen stor att det klickar.

Ett assistansföretag som lägger stor vikt vid detta är Adena assistans. De har personliga assistenter anställda och hjälper till med matchningen efter brukarens önskemål. Deras ledord är: Livskvalitet och trygghet, som säkert motsvarar dina prioriteringar i sökandet efter en personlig assistent. Det går också bra att anställa en närstående som personlig assistent, och låta assistansföretagen sköta anställningsprocessen så du slipper allt krångel.