Många fördelar med downlights med LED

14 december 2021 jonas olsson

advertorial

Downlights, eller spottar som det också ibland kallas, kan bidra till både effektiv och stämningsfull belysning i hemmet. De passar särskilt bra som riktad belysning vid till exempel arbetsbänken i köket, men fungerar också bra i badrummet, hallen och andra rum. Downlights är också snygga och diskreta, särskilt om man låter bygga in dem i taket eller i en hylla. Då behöver man inte heller tänka på att städa och damma lamporna. 

Ska man installera downlights lönar det sig att välja LED lampor. Detta eftersom de drar betydligt mindre ström än andra lampor, men också för att de inte heller blir lika varma. Särskilt viktigt kan detta vara om man ska bygga in sina downlights så att det inte blir för varmt bakom lamporna och börjar brinna. Men anlitar man en riktig elektriker, som man ska vid alla elinstallationer, ska det inte föreligga någon risk för brand. 

 

image

 

Ofta billigare att handla lampor på nätet

Downlights med LED kostar lite mer än andra lampor men det tjänar man relativt snabbt in då lamporna drar mindre el. Dessutom håller de bättre och har längre livslängd vilket gör lamporna till ett bättre ekonomiskt alternativ. Har man äldre downlights med halogen installerade, kan det därför också löna sig att byta ut dessa mot LED. Det finns både riktningsbara och dimbara LED-downlights. Är det svårt att hitta passande storlek på LED-lamporna brukar man kunna lösa detta genom att använda en förstoringsring. 

Downlights med LED kan man köpa i särskilda lampbutiker, men man kan även handla på nätet på exempelvis ledmegastore.se. Ofta är priserna lite bättre då man handlar på nätet, och så även utbudet. I dagens moderna nätbutiker kan man också få lika bra service som i en vanlig fysisk butik. Man kan ställa frågor genom att ringa och mejla, och det är enkelt att returnera felköp.

Fler nyheter