Sätt in ett innertak lätt som en plätt

13 mars 2022 jonas olsson

editorial

Om det ska gå lekande lätt att sätta in ett Innertak så bör man anlita en snickare. De har haft den här sortens uppdrag så många gånger att de gör det utan att blinka. Skulle man försöka själv kan det visserligen gå bra. Men det tar tid. Allt man ska göra för första gången tar oändligt med tid. När man väl kan det går det undan. Tiden flyger iväg och jobbet blir gjort i en handvändning. 

Innertak är något som alltid ska finnas med i en byggnad. De sitter synligt på kontor och i de flesta hus. Inget konstigt alls. Ett innertak vill man ju ska se snyggt och bra ut. Var sak på rätt plats helt enkelt. En skicklig snickare ordnar allt till största belåtenhet.  

 

Hur ser ett innertak ut?

Ett innertak består av takskivor i olika material. Det är vanligt att de är gjorda av spånskivor. En del är gjorda av fiberskivor. Ytterligare några är gjorda av panelbrädor. Man kan själv välja det material man vill ha. Innan det är dags för innertak måste man först lägga dit isolering. Det är vad som ska finnas mellan yttertak och innertak. Utan isolering blir bostaden väldigt kall och ogästvänlig för alla. Efter isoleringen är på plats kommer alltså innertaket på. 

 

Innertak

 

Innertak kontra undertak

Vad är det egentligen för skillnad på ett innertak och ett undertak? Jo, ett innertak är något som finns på plats när en byggnad är färdig. Ett undertak är något som man lägger in efteråt. Det kan vara för att man vill sänka takhöjden. Det kan behövas ett undertak om man vill sätt in belysning i sitt tak. Då kan man till exempel fälla in små spotlights i taket. Därför behöver den befintliga takhöjden sänkas med hjälp av ett undertak. Det läggs ungefär tio centimeter nedanför  innertaket. 

Fler nyheter