Steget mellan gitarr och bas

23 maj 2019 Mikael Barani
Steget mellan gitarr och bas

Visst är det kul att kunna spela ett instrument. Må det vara gitarr, bas, trummor, klaviatur, stråkar, blås eller vad du nu lirar.
Tänk då att kunna lira två instrument.

Vi musiker kommer ofta till insikten att det vore kul, och givande, att till någon grad behärska ytterligare ett instrument förutom det som vi redan lirar. Kanske kan det också fungera som en sorts nyinspiration om låtskrivandet har nått en punkt av stiltje. Att till exempel byta ut gitarren mot basen, eller vice versa, ses ofta som en naturlig grej att göra.

Men att tro att man är en bra basist för att man kan spela gitarr, eller att man är en bra gitarrist för att man kan basen… mjah. Det är lite klurigare än så, vilket personalen på musikaffären DanGuitar kan intyga.

Här följer några småsaker att tänka på när du ska byta mellan dessa två instrument.

Från gitarr till bas: Låt oss vara ärliga, med gitarren går det att komma undan med att spela lite hafsigt. I varje fall när du står på en scen och kör live. Det finns till och med musiker som har gjort just detta till lite av sin grej. 
Men som basist är det du, tillsammans med din trummis, som håller ihop hela paketet.
Är du inte stadig och taktfast så är detta ett ypperligt tillfälle att ta fram metronomen och träna. Faktiskt så gör basen det lite lättare att träna takten eftersom du inte behöver tänka på att ta ackord. Det låter fläskigt ändå.

Från bas till gitarr: Förhoppningsvis tar du med dig din stabila tajthet i spelandet till gitarren. Nu gäller det också att lära sig att ta ackord, och släppa loss över gitarrhalsen. Okej, du behöver inte bli virtuos, men med gitarrens smalare strängar kan du färga ackord lätt genom att bara ta bort, eller flytta, ett finger.

Är du sugen på att testa det enda eller andra instrumentet, eller något helt annat? På DanGuitar hittar du allt från praktiska nybörjarpaket till dyrgripar.

Fler nyheter