Tips för att få ut mesta möjliga av sin utomhusbelysning

08 september 2021 Cecilia Olsson

Utomhusbelysning används både för att göra trädgården vackrare samt mer funktionell. För att få optimal belysning i trädgården kan det dock krävas lite planering. Det finns nämligen några saker man bör ta hänsyn till när man ska belysa trädgården om den ska vara både användbar och trevlig. Man kan tänka att det ska finnas en bra balans mellan funktionsbelysning och estetisk belysning.

Det behövs olika sorters belysning för att trädgården ska kännas komplett

Funktionsbelysningen är den belysning som behövs för att man ska kunna orientera sig på ett tryggt sätt i trädgården. Det kan vara lampor på bron, utanför garaget samt mellan uppfart och ytterdörr. Det kan även behövas mellan altan och förråd med mera. Det är helt enkelt belysning som sitter där för att man ska se när man vill ta sig fram på tomten. Den estetiska belysningen handlar mer om att skapa en mysig atmosfär. Den kan till exempel användas för att belysa något som man vill framhäva i mörkret.

Hur vet man var det behövs belysning?

I princip alla trädgårdar ser olika ut och kräver därmed olika sorters belysning. Det handlar om att ta reda på vad man själv behöver och vill ha. För att underlätta så kan man göra en ritning över trädgården och markera de ytor man önskar belysa. Det kan också vara smart att testa sin plan innan man köper in lampor och börjar installera dem. Ta med en ficklampa ut i trädgården efter mörkrets inbrott och belys de ytor som finns i åtanke för att se om det känns rätt.

Utomhusbelysning i olika nyanser och styrkor

Genom att använda sig av LED lampor kan man dessutom göra miljön en tjänst då de i regel inte förbrukar lika mycket energi som annan belysning. Hos LEDMegaStore finns ett brett sortiment av lampor för både inomhus- och utomhusbruk. Man hittar bland annat utomhusbelysning i flera olika färger, styrkor, stilar, material och prisklasser.

Fler nyheter