Tuff konkurrens att studera till jurist i Göteborg

07 september 2020 jonas olsson

För den som vill bli Jurist i Göteborg är det en lång resa och det gäller dessutom att börja i tid. Till juristprogrammet på Göteborgs universitet var antagningspoängen vid höstterminen 2018 över 20,00 för gymnasiebetygen. Samma gällde året innan och det är en genomsnittlig antagningspoäng man bör räkna med på juristprogrammet. Med andra ord gäller det att bruka allvar redan i gymnasiet. Toppbetyg krävs och det går inte att ligga på latsidan.  

Givetvis finns det ju en andra väg och en andra chans via högskoleprovet. Men samtidigt, det är höga poäng även där. Du kommer behöva plugga ordentligt för att ta dig in på juristprogrammet. Men för alla de som lyckas är för många målet att bli advokat. 

Det är den ultimata kulmen på juriststudierna, och vägen dit är lång. Fyra och ett halvt år på juristprogrammet. Därefter ytterligare år på juridisk verksamhet i form av praktik och senare kan man ansöka om att tas emot av Advokatsamfundet. 

Mycket står på spel

För de som lyckas gå hela vägen och blir riktigt framgångsrika finns det mycket berömmelse, prestige och inte minst pengar i potten. Titta bara på stjärnadvokater som Leif Silbersky eller Peter Althin. Det är herrar man gärna hade velat ha vid sin sida om man någon gång skulle sitta anklagad för ett brott man inte hade begått. Inte till något pris skulle man vilja stå utan advokat och risker att skaka galler. Det hade förstört livet för många människor.  

Någonting som alla juridikstudenter och advokater bör ägna en extra tanke åt är just det. Livet för dina klienter hänger ibland helt och hållet på dig. De har hamnat i en hopplös situation fylld av rättsliga byråkrater och ser sin frihet försvinna i tomma intet. För alla brottmålsadvokater måste man vara fullt medveten om vad det är som står på spel.

Fler nyheter