Tjäna pengar på värdesaker du inte längre vill ha

Tjäna pengar på värdesaker du inte längre vill ha

Många har gamla smycken som aldrig används liggande i byrålådan. Det kan handla om arvegods eller kanske presenter som aldrig riktigt fallit mottagaren i smaken. Istället för att bara låta värdesakerna samla damm kan man välja att sälja dem och på så sätt få ett lättförtjänt tillskott i kassan. Det gör inget om smyckena är trasiga eller omoderna. Så länge de är tillverkade av silver eller guld går det fint att sälja dem ändå. Äldre silvermynt som har en högre silverandel än dagens mynt kan också säljas och ge mer pengar än själva myntets ursprungliga värde.

 

Enkelt att sälja
För den som vill sälja silver eller guld är det enkelt. Det finns ett antal olika aktörer som är villiga att köpa och betala bra för dina värdeföremål. I många fall finns det möjlighet att gå in i en fysisk butik och sälja föremålen över disk eller så kan du välja att göra det på distans. Då kontaktar du handlaren med en beskrivning av det som ska säljas och får en ungefärlig värdering. Efter överenskommelse kan ditt silver eller guld sedan skickas med en försäkrad försändelse och om du accepterar offerten från handlaren kommer pengarna att betalas ut till ditt bankkonto. Du behöver inte bry dig om att putsa upp föremålen före försäljning.

Auktion istället för direktförsäljning
I vissa fall överstiger värdet på föremålen själva metallvärdet. Det gäller till exempel smycken och andra värdesaker som är i fint skick. Då kan det ge mer pengar om föremålen säljs på auktion. Erfarna silver- och guldhandlare kan hjälpa till med värdering och försäljning så att den som säljer får så bra betalt som möjligt. Samlarmynt säljs många gånger på auktion. Hos exempelvis Myntkompaniet i Uppsala kan du få samlarmynt värderade och sedan sålda på auktion och de kan samtidigt ta emot andra typer av mynt och betala för dem direkt.